neděle 1. září 2013

Volby do Poslanecké sněmovny se blíží!

Ne, není to předvolební agitka pro žádnou partaj. Řeknu to hned v úvodu - tímto článkem chci všechny čtenáře, kteří vzývají jméno Pána Ježíše Krista, povzbudit k jedné věci – k horlivým a zacíleným modlitbám za volby do Poslanecké sněmovny. A pokud z Boží milosti stojíte v čele a Bůh vám svěřil správu Božích lidí, pak hleďte, aby váš příklad horlivosti inspiroval ty, kteří vás mají napodobovat.

„Především tedy prosím, aby se konaly prosby, modlitby, přímluvy a děkování za všechny lidi, za krále a za všechny ty, kdo jsou ve vysokém postavení, abychom mohli vést tichý a pokojný život ve vší zbožnosti a důstojnosti. To je dobré a milé před Bohem, naším Zachráncem, který chce, aby byli všichni lidé zachráněni a přišli k poznání pravdy.“ (1.Timoteovi 2:1-4)

Toto slovo Ducha svatého, které věřícím v Krista předal apoštol Pavel, je tak jednoznačné, prosté a přímočaré, že je mu až obtížné uvěřit. Člověk je koumák. Prosté a jednoduché koncepty přejde a požaduje další, hlubší, komplexnější a, přiznejme si to, zábavnější.

A přitom stačí víra jako zrnko hořčice, aby se toto prorocké slovo naplnilo. Prorocké slovo? Jistě. Bůh nám říká: „Budete žít tichý a pokojný život ve vší zbožnosti a důstojnosti a bude to dobré a milé v mých očích, když budete prosit, modlit se, přimlouvat se a děkovat za všechny lidi a ty v moci postavené … a dobré a milé před Bohem budou také tyto vaše prosby, modlitby, přímluvy a děkování.“ (pozn. dobrý a milý před Bohem je cíl i prostředek k jeho naplnění.) Proč tomu nevěříte?

Ale já tomu věřím. Ano? A proč se tedy nemodlíš? Ale já se modlím. A za co, jakým způsobem, kdy a kde a s kým a jak často a jak dlouho? … trochu moc otázek od Ducha svatého … vstřebávám to … a nakonec kapituluji. Ano, Pane, pomoz mé nedověře, připouštím, modlím se málo sám, modlím se málo se sourozenci v Kristu a má církev se modlí málo.

Dělejme obyčejné a prosté věci a dělejme je naplno a s čistým srdcem. Vyšetřit si čas k osobní modlitbě nestačí. Ani svolat pravidelné modlitební shromáždění nemusí být dost. Svévolníky, lidi rozdvojeného, a tedy nečistého srdce, Bůh neslyší. Chodíme-li však Duchem, máme své žádosti naplněné a dostáváme, zač prosíme.

Pro své modlitby za politický vývoj v naší zemi navíc potřebujeme nasměrování. Jedním z nejdůležitějších faktorů, kterému musíme věnovat pozornost, je další z prostých biblických principů - slova a skutky bývají naneštěstí dvě různé věci. Jestliže o některých, kdo se prohlašují za věřící, platí: „Tento lid ctí mě rty, ale jejich srdce je ode mne vzdáleno,“ (Iz 29:13) tím spíše to platí o nevěřících, a chce se říct, o politicích zvlášť. Nedejme se svést líbivými slovy zlých lidí. Každý strom se pozná po ovoci. „Dobrý strom nemůže nést špatné ovoce ani prohnilý strom dobré ovoce.“ (Mt 7:18)

Všímejme si zlých politiků. Lež, podvod, klam, krádež, smilstvo, tvrdost a nelítostnost k nemocným, postiženým, chudým, přistěhovalcům – nečteme o takovém jednání v Písmu? Chválí někdy Bůh člověka, který tyto věci činí? Je to na nás znovu příliš jednoznačné, prosté a přímočaré, abychom uvěřili, že tyto skutky jsou v Božích očích ohavností?

Již nám před volbami do Poslanecké sněmovny (PS) mnoho času nezbývá. Buďme vroucího ducha. Zbývá nám sotva cílová rovinka, zařaďme tedy vyšší rychlostní stupeň a sešlápněme plyn.

Kdo tvrdí, že politika je obrovský a neprozkoumatelný labyrint lidských vazeb a kompromisů a nám nezbývá než si povzdechnout a říci: děj se vůle Boží, podlamuje kolena druhých a zbavuje je síly a odhodlání. Neposlouchejte záminky druhých k nicnedělání, nepodílejte se na reptání, nebuďte diváky, kteří se uvelebí do lenošky a čekají, jak to dopadne.

Cožpak nevíte, že jste významnější, než největší prorok staré smlouvy – Jan Křtitel? Tedy pokud jste se znovuzrodili do Božího království. Ten, který je ve vás, Duch Kristův, je mnohem větší než ten, který je ve světě. Ježíš v nás z nás činí bytosti důležitější, než byli „proroci, kteří skrze víru přemohli královské říše, uskutečnili spravedlnost, dosáhli zaslíbení, zavřeli tlamy lvům, uhasili sílu ohně, unikli ostří meče, nabyli moci ve slabosti, stali se silnými ve válce, zahnali na útěk vojska cizinců.“ (He 11:33-34)

Možná je dobré, abych byl velmi konkrétní a o svou modlitbu se s vámi podělil. Věřím Božímu slovu, které pravdivě mluví o mém poznání - je částečné! S částečným poznáním, s mnoha nejasnostmi ohledně charakteru kandidujících politiků, přesto horlivě a v čistotě srdce klekám před Otcem a modlím se za blížící se volby do PS různými slovy, ale vždy ve velmi podobném duchu:

„Nebeský Otče, věřím tvému slovu. Já chci vést tichý a pokojný život ve vší zbožnosti a důstojnosti. Děkuji ti za všechny lidi v našem národě. Všichni bez rozdílu byli stvořeni k tvému obrazu a jsou si rovni a já ti děkuji za tvou lásku a milost pro každého jednoho z nich. Chceš, aby byli všichni zachráněni a poznali pravdu.

Děkuji ti za všechny naše vládce a lidi v moci postavené. Významná část z nich může být po volbách obměněna a já tě prosím, abys spravedlivé, moudré a prozíravé zachoval a zlé, nemoudré a neprozíravé vyměnil. Koho chceš povyšuješ, koho chceš ponižuješ. Povyš prosím dobré, kteří ponesou dobré ovoce, a sniž zlé, kteří nesou zlé ovoce.

Odhal nepravost, lež a klam ve slovech zlých a požehnej slovům dobrým, aby si získali srdce voličů. Zmař prosím plány zlodějů a lhářů, jednotlivců i skupin, ale záměry spravedlivých utvrď a prosaď, dej jim zdar a chraň je od zlého.

A ukaž každému, jaký strom je dobrý a jaký strom je zlý a nakloň jeho srdce k volbě dobrého. Ve jménu tvého Syna Ježíše Krista. Amen.“

Zdráhám se být v tomto článku konkrétnější a mluvit explicitně o konkrétních politických stranách, ale přesto chci na závěr zmínit ještě jednu věc. Vidím veliké zlo v tom, když se idolem stává jeden člověk, který navíc nesl a nese velmi zlé ovoce. Vidím veliké zlo, pokud se okolo takového idolu vytvoří či tvoří politická strana. A takové idoly jsou na naší politické scéně přinejmenším dva. Oba lidsky chytří a výmluvní, přesto však nemoudří. Oba s líbivými koncepty pro jednu či druhou skupinu lidí, přesto však oklamávající sami sebe i své posluchače, neboť jejich koncepty nejsou zakořeněny v Boží spravedlnosti, právu a milosrdenství. Ti, kdo hledají svůj prospěch a používají masy lidí k naplnění svých záměrů, se Bohu líbit nemohou.

„Bože, dej, ať se těmto dvěma zlým stromům a politickým stranám zformovaným a formujícím se okolo těchto idolů, zlomí špička a jejich růst se zastaví.“

Milan Chotaš

Žádné komentáře: