čtvrtek 4. září 2014

Bělohorský podzim 2014 a vztyčení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze


Modlitba na Staroměstském náměstí
Před nějakou dobou jsem se šel pomodlit na Staroměstské náměstí, na místo, kde stával mariánský sloup. Vzýval jsem na tomto místě Hospodina a krev Beránka a modlil se proti záměrům toho zlého.

Po čase jsem chtěl učinit to stejné. Když jsem vstoupil na náměstí, Duch mi řekl, abych se nejprve pomodlil na místě popravy 27 českých pánů, rytířů a měšťanů po bitvě na Bílé hoře. Uctil jsem jejich památku, poděkoval Bohu, že jejich krev není zapomenuta a chtěl se přesunout na místo, kde stával mariánský sloup. Nebylo to však možné, na tomto místě byl vztyčen vánoční strom, bylo zde pódium a další příslušenství k pobavení a potěšení Pražanů, mimopražských i cizinců.

Nyní mi to dává mnohem větší smysl než tehdy. Vánoční strom ještě není mariánský sloup; vztyčí se a znovu se položí a odveze ke spálení. Již však zabírá místo. To místo v duchu již není volně přístupné. Vánoce, pokřesťanštěný pohanský svátek zimního slunovratu (Saturnálie), však jistě nesymbolizuje obsazenost místa Božím Duchem. Přejmenování Saturnálií a učinění této pohanské slavnosti křesťanským svátkem nevymazalo a neproměnilo její pohanský původ.

Ani nové jméno pro starověkou pohanskou modlu nemění její původ a podstatu. Nové jméno staré bohyně Ištar, Artemis nebo Diany z ní nemůže učinit prostřednici Božího dobra. Jako se Lucifer převléká za anděla světla, tak se i prastará pohanská modla, Královna Nebes, převléká za Pannu Marii.


Výklad
Já tuto svou zkušenost se slovem od Ducha svatého, abych se nejprve pomodlil na místě popravy 27 českých pánů, vykládám takto: "Pokud si budeš stále připomínat krev mučedníků pravdy, budeš-li je ctít a pevně držet jejich odkaz, bude Staroměstské náměstí střeženo mým Duchem. I kdyby zde povstávaly temné věci, opět se skloní a budou odstraněny. Pokud však zapomeneš na krev mých svědků, Staroměstské náměstí bude místem pošlapání pravdy a trvalého znesvěcení vyvýšeným modlářským znamením."

Mám za to, že socha Jana Husa a 27 bílých křížů volá jedním hlasem odkazujícím nám všem lásku k pravdě, za kterou je třeba bojovat. "Zbraně našeho boje nejsou tělesné, ale mají od Boha sílu bořit opevnění; boříme úmysly a každou vyvýšenou věc, která se pozvedá proti poznání Boha." (2.Kor 10:4-5) Stůjme tedy v modlitbách a nenechme v duchu nikoho tuto pravdu pošlapat, neustupme v duchu nikomu, aby znesvětil toto místo vyvýšeným modlářským znamením, nedovolme nikomu v duchu vztyčit mariánský sloup.

Také Bohu předkládejme v modlitbách Bělohorský podzim 2014, který se koná pod záštitou Ekumenické rady církví (ERC). Co bude po událostech na Bílé hoře následovat tentokrát? Dojde ke vztyčení mariánského sloupu? Nebo naši vůdci zaslechnou hlas Ducha svatého, "nejprve se zastavte na místě popravy 27 českých pánů, rytířů a měšťanů po bitvě na Bílé hoře"? Jediný je Vůdce, Mesiáš Ježíš, a vedoucí představitelé ERC ať se zařadí za něj. Vždyť Kristova krev volá společně s krví Jana Husa, Jáchyma Ondřeje Šlika, Václava Budovce z Budova, Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic a mnoha dalších, kteří "v utrpení pro nás ve svém těle doplnili, co v jejich době zbývalo ze soužení Kristových pro jeho tělo, jímž jest církev." (Kol 1:24) I nám je určeno ve svém těle doplnit zbývající soužení Kristova, i my neseme jeho pohanu, i my "nastavujeme svá záda těm, kdo nás bijí, a své tváře těm, kdo rvou naše vousy; tvář neskrýváme před potupou a slinou. Panovník Hospodin nám pomáhá, proto nebudeme zahanbeni; proto jsme nastavili svou tvář jako křemen a víme, že se nebudeme stydět. Blízko je ten, kdo nás ospravedlňuje!" (Iz 50:6-8)

Bratři, varujte se modlářství v každé podobě.



Milan Chotaš

Žádné komentáře: