středa 6. listopadu 2013

Jsi povolán ke svobodě


Poznámky ke kázání na Večeru Osvobození ze dne 1. 11. 2013:

"Poznáte pravdu a pravda vás vysvobodí." (J 8:32)
"Kde je Duch Páně, tam je svoboda." (2.Kor 3:17)

Vidíš oblast ve svém životě, ve které jsi nesvobodný, svázaný, závislý?

Pak v této oblasti není Duch svatý! Toto je naprosto klíčové: abys byl svobodný v konkrétní oblasti svého života, musí tam být Duch svatý - Duch Kristův! Jeho přítomnost se projevuje Boží svrchovanou mocí a vládou (autoritou)! Je to Duch Pána, který vládne všemu a je nade vším!


Jak se projevuje nesvoboda?

Zaběhnutým vzorcem chování, který tě přivádí ke hříchu - nejdříve v myšlenkách, následně ve slovech a nakonec i ve skutcích.


Co když si žádné nesvobody nejsem vědom?

"Poznáte pravdu a pravda vás vysvobodí." Je to o poznání Pravdy, Ježíše, Slova Božího a jeho mluvení do tvého života. Tvůj život musí být v souladu s Písmem. Duch svatý usvědčuje ze hříchu skrze Písmo, a to tak že oživuje slovo pravdy a ono se stává zjevením, které ti přináší duchovní porozumění a toto tvé nové duchovní porozumění neladí s tvými konkrétními skutky, slovy a myšlenkami. Usvědčení je v porozumění tohoto nesouladu.

Příklad: Duch svatý usvědčuje věřící dívku, která si chce vzít nevěřícího muže skrze slovo Písma "nebuďte zapřaženi do cizího jha s nevěřícími" 2.Kor 6:14. Věřící dívka ovšem toto usvědčení může zaplašit a svou svévoli si omluvit "milostí a láskou Boží". Je to však sebeklam - milost a láska Boží nikdy nevede člověka proti Písmu.


"Nemilujte svět, ani to, co je ve světě. Jestliže někdo miluje svět, není v něm Otcova láska. Neboť všechno, co je ve světě - žádost těla, žádost očí a prázdná chlouba života - není z Otce, ale ze světa. A svět pomíjí i jeho žádost; kdo však činí vůli Boží, zůstává na věčnost." (1.J 2:15-17)

Žádost těla - žádost očí - pýcha života jsou navzájem propojeny a ukazují určitou progresi; od našeho těla k věcem viditelným a hmatatelným až k věcem neviditelným.


Následují nejčastější případy, nikoli úplný výčet:
1) Uspokojení žádostí těla
a) sex:
- tělesná rozkoš, masturbace, smilstvo, cizoložství

pozn: tělesná rozkoš ze sexu v manželství není hříchem

b) jídlo a pití:
- obžerství, opilství

Závislosti: kouření, alkohol, drogy, sex


2) Žádost očí - žádost po věcech viditelných - hmotných
a) sex:
- pohledy, fantazie, rozpustilé a dvojsmyslné řeči, nečistota, bezuzdnost

b) věci světa:
- závist, milování věcí světa či peněz - modloslužba

Závislosti: hrací automaty


3) Pýcha života - věci neviditelné - statut, postavení, důležitost odvozované od majetku, původu či schopností
- pýcha, velikášství, žárlivost, závist, nepřátelství, svár, hněvy, soupeření, snaha ovládat druhého, manipulace, čarodějnictví, pomluvy, lež, klam, strach, nevíra, pochybnosti

- všechny tyto oblasti mají dvě polohy - silnou / tvrdou ("role utlačovatele") a slabou / změkčilou ("role oběti")

Závislosti: na lidech, vlastní ego, agrese, týrání

Ty máš klíč od této oblasti


pozn. v případě rozložení integrity člověka může mít klíč duchovní síla zla (to je však již extrémní případ)

Co musíš udělat?
"Ti, kteří přijímají hojnost milosti a dar spravedlnosti, budou vládnout v životě skrze Ježíše Krista." (Ř 5:17)

Musíš odemknout tuto oblast, to znamená duchovně ji rozvázat, uvolnit a vpustit tam světlo. Duch pravdy potvrdí vše v souladu s Písmem a usvědčí rozpory s Božím slovem. Přijmeš-li toto usvědčení Ducha svatého jako autoritativní příkaz Pána, v hlubokém pokání všechny věci pojmenuješ, odmítneš je, zřekneš se jich, odvrátíš se od nich a hlavně odevzdáš tuto oblast Pánu a budeš ji stále znovu poddávat Pánu, aby jsi získanou svobodu neztratil.


Milan Chotaš

Žádné komentáře: