sobota 11. dubna 2020

Setkejme se v horní místnosti

Dva nebo tři, kteří se shodnou v Ježíšově jménu. Již dva meče stačí. A jsou-li tři, je to jistě lépe. Kdo je tím mečem? Služebník slova Božího.

Vyhlížím město, kde se dva nebo tři služebníci Kristovi postavení k mluvení slova Božího (kazatelé, pastoři, církevní vedoucí) setkají v horní místnosti. V jednomyslnosti, v radosti, ve vroucích modlitbách. Jako učedníci v Jeruzalémě po vzkříšení Ježíše Krista, kteří v poslušnosti očekávali naplnění Otcova zaslíbení.

Oni nepřicházeli od svého vlastního díla, aby se v horní místnosti na chvíli potkali, a pak se opět vrátili ke svým věcem. Oni společně čekali Boží věci, a když tyto věci Boží přišly, tak se semkli k jejich naplňování. Jedno tělo - funkční struktura pro efektivní fungování všech částí těla. Jedna mysl – jedna agenda, jeden záměr, jeden cíl. Jeden Král v Božím království. Jeden Pán všech, ve všech a nade všemi.

To město vyhlížím v slzách, a přece stále v naději, že pro dva nebo tři vedoucí v jednom městě bude Boží království více než denominace, více než vlastní dílo, více než vlastní postavení, více než vážnost a přijetí mocných tohoto světa.

Možná je to tvé město. Možná jsi ty tím mečem, tím vedoucím, který již v horní místnosti čeká. Připravený umřít sám sobě, připravený žít pro Boží království. Nejen sám za sebe, ale spolu se všemi, kteří vzývají jméno Pána a konají jeho vůli.

Setkat se v horní místnosti, to je jako dobýt skalní město, pevnost Jebús. Jebúsejci se posmívají: „Sem nikdy nevstoupíš.“ David ale věděl, že tu pevnost dobýt musí. Stůj co stůj. A Bůh byl s ním. Jebús padl, povstal nový Jeruzalém. Jedno nové město, nerozdělené, pod jednou vládou a správou.

Pokud chceš vidět probuzení ve svém městě, musíš tu horní místnost najít, být tam a setkat se tam s ostatními, které tam Bůh svolává. To je tvé povolání nebo přinejmenším milník na tvé cestě. Milník, který má navždy proměnit tvoje porozumění Božímu království, které stále roste a poroste, dokud nenaplní celou zemi.

V modlitbách hledám takové město a ve svém srdci volám: „Bože, ať mohu spolurozdmýchávat oheň, který pošleš na všechny shromážděné v horní místnosti. Proměnu města – třeba Klatov nebo Plzně nebo Prahy nebo Pardubic / Hradce Králové nebo Brna nebo Ostravy nebo …. (dosaď jméno svého města) chci vidět. Chci u toho být. Chci vidět, jak se můj Pán ujímá svého dědictví ve svatých.“


Milan Chotaš

Žádné komentáře: