úterý 17. března 2015

Ukrajina mezi dvěma mlýnskými kameny


"Celý svět leží pod mocí zlého" a někteří tomu věří. Jiní ovšem věří, že jedna část světa je dobrá a druhá zlá.

Křesťanská víra je prostá: nikdo není dobrý, jen Bůh. Jediné dobré království je království Boží. Království Boží není z tohoto světa, ale shůry. Má svého krále - Ježíše Krista. Dobrý Bůh - Ježíš - maří skutky ďábla, vládce tohoto světa. Vládce tohoto světa je již odsouzen, je bez právoplatné pravomoci, přesto dosud svou nelegitimní moc uplatňuje a bude ji uplatňovat až do Ježíšova návratu.

Někteří křesťané se domnívají, že Severní Korea či Írán jsou státy se zlými režimy, zatímco USA je stát s dobrým režimem. Domnívají se, že demokracie je dobrá. Pravda je ovšem taková, že demokracie je nejméně zlá. Zlo je do značné míry drženo na uzdě. Svoboda projevu, necenzurovaná média, mravnost, vláda práva a mnoho dalších atributů demokracie našich představ mají skutečně v boji se zlem velice dobré výsledky. Proto ve zprávách z domova posloucháme téměř výhradně jen dobré zprávy. (ironie) Tento článek ovšem není o úpadku demokracie. Zpět k Ukrajině. 

Všichni soudní lidé se shodnou na tom, že Rusko, co do svobody projevu, není "demokratické" ani náhodou. Zvláště lidé, kteří zakusili nacistickou či komunistickou propagandu, jsou si dobře vědomi, že ruská mainstreamová média manipulují s fakty. Anexe Krymu či ruská podpora rebelů na východě Ukrajiny je prostě fakt. Zlo je identifikováno, agresor je jasný; Rusko se ani příliš nesnaží maskovat svou hrubou sílu medvědích pracek.

A je-li Rusko zlo, pak USA musí být dobro. Opravdu? Nemele se zrní mezi dvěma mlýnskými kameny? Neřeže se pilou zleva doprava a zprava doleva? A výslech pachatele na policii; copak ten tandem "dobrého" a "zlého" policajta nesleduje stejný cíl?

Proč tak fatálně míjíme poselství Písma? "Celý svět leží pod mocí zlého." Proč děláme z ďábla idiota, který si používá jednu půlku světa, zatímco mu patří celý? Dva mlýnské kameny, řezání pilou zleva doprava a zprava doleva. Jeden lev obchází kořist, vyrazí a žene ji proti zbytku lví smečky, která číhá ve skrytu.

Ne, Ukrajina, to není boj dobra a zla. To je dvojí zlo, které si porcuje zemi.

Ruskou propagandu vidíme. Vidíme ale tu americkou? Znovu a znovu se přesvědčuji, že některým lidem vypadla část zorného pole. Jakoby ztratili část barevného spektra. Je tam oslepení mysli, která je zajata v bipolárním vidění světa. Dobrý Bush, zlý Bin Ladin, dobrý Truman, zlý Stalin, dobrý Obama, zlý Putin. No, možná že Obama není úplně dobrý, ale reprezentuje dobrou zemi, takže v tomto smyslu je na dobré straně. (ironie) Opravdu?

"Kořenem všeho zla je láska k penězům" a válka v Evropě, to je dobrý byznys. Ovšem nikoli pro Evropu. Proto ji EU, ČR a konec konců ani Rusko nechce. Válka v Evropě je dobrý byznys pro toho, kdo na 1. a 2. světové válce neskutečně zbohatl.

"Celý svět leží pod mocí zlého" a někteří tomu věří. S těmi se společně modlíme proti válce.

Máme tedy mlčet k agresi Ruska? Rozhodně ne, ale odpovědět válkou je myšlenka ze samotného pekla.

PS: Možná bychom měli papeže Františka a dvě malé děti požádat, aby opět vypustily dvě holubice za mír na Ukrajině jako dne 26. ledna 2014. Bílý racek a černá vrána, "dobrý" a "zlý" agresor, by nám ve světle dnešních událostí možná dávali více smyslu.



Milan Chotaš

Žádné komentáře: