středa 9. března 2016

Mít vliv ve světě - sedm hor... Babylónu?


Od 90. let minulého století vidím, jak některé církve přestávají být Božím Královstvím. A nejrychleji degenerují ty, které začaly hledat své místo ve světě a přijaly světskou definici církve.

Lidé světa a světský právní řád měl, má a vždy bude mít ambici pojem církev vymezit a zakotvit. Nic proti zákonnosti. Církev - viditelný projev Božího Království - je však vymezena Písmem - Zákonem Božím a lidské ustanovení k tomuto Božímu vymezení nic nepřidává a nic z něj nemůže ubrat.

Být relevantním, mít ve světě vliv... Kazatelé se chytli do pasti a stali se jednateli a výkonnými řediteli světských organizací s ustavujícími schůzemi, kontrolními komisemi, výročními zprávami, zápisy, výbory, odbory, sekcemi... Podle světa jsou transparentní, a přece jim Bůh nezjednal vážnost v očích lidí světa, přece nejsou "všemu lidu milí". Poddat se světským zákonům a dodržovat je prostě nestačí. Stejně jako farizeům a zákoníkům v době Ježíšově nestačilo odvádět desátky z máty a kopru. Bůh je nenazval plemenem zmijí proto, že by selhávali v odvodech koření. Bazírovali na podružných věcech a základní věci jim unikali - ve svých vlastních očích byli váženými, ale Bohu se hnusili.

Velké poslání není "jděte ke všem národům a zeptejte se jich, jaká jejich pravidla byste měli dodržet." Vždyť už zákon Mojžíšův byl dán kvůli vrahům, lhářům, modlářům, zlodějům... a český právní řád má stejný cíl - stavět hráz špatnosti. Opravdu je církev to, co si o církvi myslí svět a jak ji svět definuje?

Shnilý je ten základ - být ve světě relevantním a mít zde vliv. Byl před staletími založen odpadlíky od víry a nová a nová falešná učení na něm stále staví až do dnešních dnů.

Vezměme si učení "Seven Mountains" (překl. Sedm hor). Definuje oblasti jako je třeba vzdělání, politika, média atd., kde by církev měla mít vliv. To, co může být pravdivým prorockým zjevením se může stát destruktivním učením, pokud se proroctví s učením zamění. Všichni si přejeme, aby se oblasti vzdělání, politiky, médií atd. proměnily, ale co vede k této proměně?

Řeknu to velmi zjednodušeně - proroctví ukazuje to, co se stane, když člověk bude dělat to, co má dělat. Učení je návod pro člověka, jak dělat to, co má dělat. Je-li "sedm hor" proroctví, pak učedníci Ježíše budou naplňovat velké poslání - činit nové učedníky, křtít je a učit je všemu, co Ježíš přikázal - a Boží Království bude postupně zasahovat různé oblasti - včetně vzdělání, politiky či médií. Je-li "sedm hor" učení, pak se budou křesťané snažit proniknout do médií, do politických stran, do řídících funkcí ve vzdělávacích institucích atd.

Nezdá se vám to odlišné? Mně ano. A pozor: mezi nevěstou a nevěstkou je rozdíl pouze jediného písmene. Obě to jsou ženy a obě mohou být velmi půvabné, s krásnou postavou a líbeznou tváří. Přes několik shodných rysů jsou však velmi rozdílné. Jedna věrná, druhá nevěrná, jedna ukázněná, druhá bezuzdná, jedna čistá, druhá poskvrněná, jedna Bohem přijatá, druhá Bohem zavržená.

Jestli nechceme slyšet, jak nás Bůh oslovuje "plemeno zmijí", pak se musíme ujistit, že skutečně posloucháme jeho Slovo. Nesmíme se stejně jako farizeové a zákoníci věnovat podružnostem a vystavět na nich lidské nauky. Na sedmi horách přece leží Babylón - Matka všeho smilstva. Kdo nás povolal učinit ze světa ráj na zemi? Cožpak nejsme z jiného Království? Nemáme pracovat na Ježíšově příchodu tím, že budeme poslouchat a plnit to, co Ježíš říká?

Chceš být pro svět relevantní a mít vliv? A co raději přemýšlet o tom, jak poslechnout Ježíše a naplnit jeho příkazy? Možná pak budeš pro svět relevantní a budeš mít takový vliv, o jehož rozsahu se ti ani nesnilo. 




Milan Chotaš

Žádné komentáře: