pátek 25. září 2015

Nepřetržitá modlitba městské církve


"Hospodin promluvil k Mojžíšovi: "Přikaž Izraelcům, ať ti přinesou pročištěný olivový olej, vymačkaný, k svícení, aby mohl být každodenně zapalován kahan." 3.M 24:1-2

Je dobré, když se v církvi ve městě (v různých sborech či denominacích) začíná ozývat hlas o potřebě nepřetržité modlitby (někteří to dle specifického důrazu na modlitbu či chválu nazvou třeba modlitby za město 24/7, jiní například dům modlitby, další zase Davidův stánek - pro potřeby tohoto článku používám termín nepřetržitá modlitba). Takový apel a rostoucí touhu po nepřetržité modlitbě městské církve pokládám za dobrou, užitečnou a bohulibou věc. Všechno má ovšem svůj čas a pořádek.

Panenský olivový olej


Pročištěný olivový olej, vymačkaný, k svícení - to je ten základní předpoklad, to je ta nutná podmínka, která musí být splněna, aby se městská církev mohla odvážit každodenně zapálit kahan. Právě a pouze takový olej sytí plamen, který si Pán oblíbí.

V době nové smlouvy dobře rozumíme tomuto předobrazu; olej ke svícení je Duch duchovního člověka - Kristus přebývající v nás skrze Ducha svatého, který nám byl dán; tento olej je vymačkáván z lidské bytosti presem zkoušek a pročišťován Slovem Božím k panenské čistotě - svatosti, oddělenosti ke službě Bohu. Jiný olej, nepročištěný, nevytlačený, není jako olej na svícení pro Pána přijatelný.

Áron a jeho synové byli určeni k tomu, že přinášený olej nebudou slepě a bezmyšlenkovitě brát a používat, byli zodpovědní za kontrolu jeho kvality.


A jak je to dnes? Kdo a jakým způsobem má v současné době kontrolovat kvalitu oleje ke svícení? Jak se na jedné straně vyhneme manipulaci či omezování lidské svobody a na druhé straně naupadneme v lehkomyslnost a lhostejnost?

Představme si, že městská církev (lidé v různých sborech a denominacích) bude oslovena nějakým poselstvím o nepřetržité modlitbě. Představme si, že se poměrně velké množství lidí pro tuto myšlenku nadchne. Co když však mezi těmito lidmi budou ti, "kteří se dlouho a okázale modlí ... opakují prázdná slova, neboť se domnívají, že budou vyslyšeni pro množství svých slov"? Co když tam budou jiní, kteří hledají nějaké pódium pro své zviditelnění? Co když se tam budou stahovat zneuznané modlitebnice prorokyně, které si od nikoho nenechají mluvit do života? Co když se tam budou chodit schovávat duchovně zakomplexovaní lidé, kteří neunášejí život ve své rodině či ve svém zaměstnání a utíkají na tato setkání jako do "útočištného města"? Chce si pak skutečně někdo troufnout být organizátorem a hostitelem takové platformy?

Ano, a já tímto článkem povzbuzuji organizátory a hostitele takové platformy, aby se posílili v Pánu, byli odvážní a troufli si na to. Také ovšem apeluji na to, aby byli bdělí, střízliví, aby správně zhodnotili množství panenského oleje ke svícení a ovládli svou touhu dosáhnout nepřetržité modlitby co nejdříve.

Nikdy a za žádných okolností se nesmí stát lehkomyslní či lhostejní k tomu, kdo se této nepřetržité modlitby účastní. Rezignace na jakoukoli vstupní kontrolu, průběžnou či následnou korekci i případný zákaz vstupu pro konkrétní lidi by zabila tuto platformu ještě dříve, než by stihla dosáhnout nějakého výraznějšího duchovního průlomu. Jak tedy kontrolovat kvalitu oleje ke svícení? Jak to činit bez předsudků, poctivě, spravedlivě, bez manipulace a omezování lidské svobody?

Pastýř - kontrolor kvality oleje k svícení


Kněžství Árona a jeho synů je předobraz nového kněžství podle řádu Melchisedechova. Kněžství Árona v sobě zahrnovalo mnoho různých povinností a pravomocí, které přešly v řádu nového kněžství na jednotlivé věřící a také na služby / služebnosti / úřady - apoštola, proroka, evangelistu, pastýře a učitele (Ef 4:11).

Není mým cílem vyjmenovávat jednotlivé Áronovy povinnosti a pravomoci, v tomto článku mi jde o jedinou - kontrolu kvality oleje.

Podle mého názoru existuje jediná metoda, jak spolehlivě kontrolovat kvalitu oleje - duchovní společenství s Kristem.

Poznámka: člověk není panenským olivovým olejem k svícení tím, že to o sobě říká, ani tím, že je známý, ani tím, že je členem v nějakém sboru, ani tím, že jej kazatel či pastor zná od vidění. Pouze duchovní společenství má relevantní vypovídací schopnost.

Nepopírám, že ve výjimečných případech bychom snad mohli vystačit i s duchovními dary jako je slovo poznání či rozlišování duchů, je ovšem naprosto zřejmé, že tyto občasné prorocké vhledy k několika málo jednotlivcům nejsou metodou, která by byla aplikovatelná pro posouzení kvality duchovního člověka u většího množství lidí.

Tedy, pokud chceme, aby se nepřetržité modlitby městské církve účastnilo větší množství lidí, obecnou metodou pro posouzení kvality duchovního člověka je duchovní společenství. A tím, kdo je povolaný k dohledu nad kvalitou duchovních lidí je pastýř, který se tohoto duchovního společenství plnohodnotně účastní.

Co konkrétně myslím tou kontrolou kvality oleje, která je zodpovědností pastýře?
Důvěryhodný a přijímaný pastýř v městské církvi (pastor, starší, vedoucí skupinky nějakého sboru) má společenství s Kristem a lidmi. Tyto lidi zná, nikoli podle těla, ale podle ducha - jeho duch má s duchem těchto lidí společenství. A v tomto společenství duchů s Duchem Krista hříšník neobstojí (Ž 1:5), je to společenství světla, svatosti a spravedlnosti. Ti, kteří v tomto světle, svatosti a spravedlnosti chodí, jsou tím olejem k svícení. Jejich pastýř - ten, který s nimi má duchovní společenství a zná je - umí tyto lidi identifikovat.

Tedy, má-li městská církev takovéto pastýře, identifikace konkrétních lidí - třeba i velkého množství - nebude obtížná; panenský olej vhodný ke svícení bude rozpoznán.

Platforma nepřetržité modlitby (název v jednotlivých městech může být různý)


Definice platformy nepřetržité modlitby ve městě pro potřeby tohoto článku:
Platforma nepřetržité modlitby ve městě je koordinace modliteb jednotlivců a modlitebních setkání skupin, jejichž účastníky jsou lidé Ducha (panenský olivový olej ke svícení) identifikovaní pastýři místních sborů.  

Znovu ovšem říkám, že městská církev musí mít pastýře; vůdci náboženských organizací, kteří nemají duchovní společenství s lidmi a neznají ducha lidí podle Ducha, budou kontrolovat kvalitu oleje ke svícení velmi obtížně. Pravděpodobně na kontrolu kvality rezignují (ať si každý dělá co chce) a nebo lidem účast na platformě nepřetržité modlitby nedoporučí nebo přímo zakáží.

Platforma nepřetržité modlitby ovšem nestojí na člověku, i kdyby to byl ten nejznámější pastor největšího sboru ve městě. Kde je čistý panenský olej, ať kahan hoří.

Koordinátor / administrátor


Platforma nepřetržité modlitby si žádá lidskou koordinaci. Není-li v městské církvi Bohem povolán a ustaven koordinátor / administrátor platformy nepřetržité modlitby (dále v článku "koordinátor"), izolovaná modlitební setkání zůstávají plně v rukou místních sborů; to není žádná tragédie - modlící se sbor dokáže mnoho! Je-li však ve městě takový člověk nebo tým lidí Bohem ustaven a lidmi rozpoznán, ať se pokusí koordinovat a časově sladit modlitební setkání v místních sborech s touto vizí nepřetržité modlitby.

Koordinátor ovšem není a nesmí být lupičem modlitebníků; výsledkem nemá být utlumení modlitebního života jednotlivých sborů, když se ti jediní lidé odhodlaní k modlitbě schází někde jinde. Ať z platformy nepřetržité modlitby mají sbory užitek: modlitební horlivost jde přece ruku v ruce se zbožností a zbožný člověk svůj sbor zbohacuje v mnoha směrech.

Spolupráce koordinátora a pastýře / pastýřů ve městě


Bez otevřeného vztahu koordinátora a pastýře / pastýřů ve městě se platforma nepřetržité modlitby zformuje v alternativu k místní církvi. To se nemá stát, Boží plán je jiný - nepřetržitě hořící kahan, kde panensky čistým olejem ke svícení přispívá každý z místních sborů.





Milan Chotaš

Žádné komentáře: